Oheň - skupina inspirační - tito zrozenci milují ostrá, masová jídla.
Maso: hovězí, krůtí, srnčí, kapr
Podskupiny: paprika, rajčata, fazolové lusky, zázvor, kešú oříšky, mandle, jahody, višně, rybíz
Voda - skupina citová - tito zrozenci mají v oblibě lehké a osvěžující pokrmy.
Maso: jehněčí, kuřecí, telecí, losos
Podskupiny: mrkev, brokolice,olivy, hrášek, sezam, čočka, lilek, pomeranče, mango, citrón
Vzduch - skupina mentální - tito zrozenci mají v oblibě poctivá, sytá jídla s nádechem exotična.
Maso: vepřové, kuřecí, bažant, koroptev, treska
Podskupiny: artyčoky, fenykl, jalovec, červená řepa, kapari, česnek, dýńové semínko, máta, meruńky, švestky, broskve
Země - tito zrozenci tíhnou k lehkkým a zdravým jídlům.
Maso: kuřecí, kachní, telecí, krabí maso, krevety, pstruh
Podskupiny: houby, brambory, petržel, kokos, arašídy, šalvěj, ananas, maliny, hrušky, jablka
Beran - Aries 21.3.-20.4. oheň
Hovězí na zázvoru a chilli
4 plátky svíčkové, 2 lžíce zázvorového vína, 2,5cm jemně nasekaného zázvoru, 1 lžička chilli, 1 rozetřený česnek, 1 lžička oleje, sůl, pepř, proužky červené chilli papričky na ozdobení
Maso naklepeme, osolíme a opepříme. V misce smícháme zázvorové víno, čerstvý kořen zázvoru, česnek, chilli.Maso směsí přelejeme, zakryjeme a necháme v lednici 30 minut marinovat. Steaky zprudka opečte po obou stranách asi 5 minut. Přemístěte na talíř a ozdobte proužky chilli.
Býk - Taurus 21.4.-20.5. země
Pečená kachna na jablkách
4 porce kachny, 1 lžíce sojové omáčky, 2 lžíce třtinového cukru, 2 červená jablka, 2 zelená jablka, šťáva z jednoho citrönu, 2 lžíce medu, bobkový list, sůl, pepř,
Kachnu potřeme sojovou omáčkou, cukrem,pepřem a za občasného potírání omáčkou ji pečeme asi hodinu. Jablka zbavíme jadřinců a každé rozkrojíme na šest dílů. Vložíme do malého pekáčku , smícháme citrönovou šťávou a medem. Přidáme bobkový list, pepř a sůl. Společně s kachnou pečeme za občasného potírání ještě asi 30minut.Kachnu podávejte s kousky jablek a syrovou zeleninou.
Blíženci - Gemini 21.5.-21.6. vzduch
Treska s rajčaty
4 plátky tresky, silné asi 2,5cm, 3 lžíce oleje, sůl, pepř, 1 nasekaná cibule, 2 rozetřené stroužky česneku, 1 červená paprika jemně pokrájená, 1 lžička mletého kmínu, 1 lžička kurkumy, 400g pokrájených rajčat, 2 lžíce petrželky
Na pánvi rozehřejeme olej, přidáme rybí plátky, sůl, pepř a osmažíme po obou stranách do hněda. Výjměte je z pánve a dejte stranou. Do výpeku přidejte cibuli, česnek, červenou papriku a koření. Na mírném ohni smažte 2 minuty. Přidejte rajčata, přiveďte vše do varu a 5 minut povařte. Do směsi na pánvi vložte rybí porce a provařte ještě asi 8 minut. Na talíří ozdobte sekanou petrželkou.
Rak - Cancer 22.6.-22.7. voda
Jehněčí kotlety na rozmarýnu
8 jehněčích kotletek, 5 lžíc oleje, 2 lžíce citrönové šťávy, 1 stroužek rozetřeného česneku, 1/2 lžičky pepře, sůl, 8 snítek rozmarýnu, brambory pečené ve slupce jako příloha
Do misy vložte rozmarýn, na něj poklademe kotlety a přelejeme marinádou z oleje, citrönové šťávy, česneku, pepře. Nejméně hodinu marinujeme. Kotlety grilujeme nejméně 20 minut na roštu, pokladeném snítky rozmarýnu. Podáváme s brambory pečenými ve slupce.
Lev - Leo 23.7.-22.8. oheň
Srnčí steaky na grilu
4 srnčí steaky, 1,5dl červeného vína, 2 lžíce oleje, 1 lžíce vinného octa, 1 nasekaná cibule, čerstvá petrželka, čerstvý tymián, 1 bobkový list, 1 lžička cukru, 1/2 lžíce hořčice, sůl, pepř
Smícháme víno, ocet, cibuli, petrželku, tymián, bobkový list, hořčici, sůl a pepř. Marinádou přelejeme maso a necháme přikryté proležet celou noc. Opékejte maso nad rozžhaveným dřevěným uhlím po každé straně 15 minut. Podávejte s listy salátu a rajčaty.
Panna - Virgo 23.8.-22.9. země
Kořeněné kuře na arašídech
300g kuřecích prsíček, 2 lžíce oleje, 125g arašídů, 1 chilli paprička pokrájená nadrobno, 1 zelená paprika pokrájená na proužky
Maso pokrájíme na 2,5cm velké kousky, Ve woku rozehřejeme olej, přidáme arašídy a smažíme 1 minutu. Přidáme maso, opékáme asi 2 minuty. Vmícháme chilli a papriku, smažte ještě 1 minutu. podáváme s dušenou rýží.
Štír - Scorpio 23.10.-21.11. voda
Smažený losos na pórku
450g plátku lososa, 2 lžíce sojové omáčky, 2 lžíce kečupu, 1 lžička vinného octa, 1 lžíce třtinového cukru, 1 stroužek rozetřeného česneku, 4 lžíce oleje, 450g na kolečka pokrájeného pórku
Lososa pokrájíme na drobné plátky. Smícháme v misce sojovou omáčku, kečup, vinný ocet, cukr a česnek. Lososa do této marinády vložíme asi na 30 minut. Ve woku rozehřejeme olej a 10 minut na něm smažíme pórek. Přidáme lososa i s marinádou a asi 5 minut vše provaříme. Rozdělíme na porce a ozdobíme chilli papričkami.
Střelec - Saqqitarius 22.11.-20.12. oheň
Hovězí kebaby s rajčaty a olivami
450g svíčkové, 16 třešńových rajčátek, 16 velkých vypeckovaných oliv
Maso pokrájejte na 24 stejných kousků. Kusy masa napichujte na 8 dřevěných grilovacích jehel střídavě s rajčaty a olivami. Kebaby grilujte na dřevěném uhlí asi 10-15 minut. Podávejte s chlebem a rajčatovou přílohou.
Kozoroh - Capricorn 21.12.-19.1. země
Pečené kuře s hořčicí
4 porce kuřete, 60g másla, 4 lžíce ostré hořčice, 2 lžíce citrónové š´távy, 1 lžíce třtinového cukru, 1 lžička papriky, sůl, pepř
Urovnejte porce kuřete v zapékací misce. Promíchejte v misce rozpuštěné máslo, hořčici, citrónovou šťávu, cukr, papriku, sůl a pepř. Směs naneseme na porce kuřete a pečeme za občasného obracení do zlatova.
Vodnář - Aquarius 20.1.-18.2. vzduch
Vepřové s bílou ředkví
450g vepřové kýty, 4 lžíce oleje, 1 lilek, 225g bílé ředkve, 2 stroužky rozetřeného česneku, 3 lžíce sojové omáčky, 2 lžíce chilli omáčky,
Ve woku rozehřejeme olej, přidáme maso pokrájené na stejné kousky a asi 5 minut osmažíme. Přidáme pokrájený lilek, česnek a smažíme dalších 5 minut. Vmícháme pokrájenou ředkev, sojovou a chilli omáčku. Prohřejeme ještě 2 minuty a servírujeme s rýži nebo nudlemi.
Ryby - Pisus 19.2.-20.3. voda
Jehněčí s citrónem
4 jehněčí kotlety, 1 lžíce oleje, 1 lžíce másla, 1,5dl bílého vína, 1,5dl zeleninový vývar, 2 bobkové listy, kůra z jednoho citrónu, sůl, pepř
Maso vykostíme, srolujeme a ovážeme nití. Na pánvi rozehřejeme olej a máslo. Vložíme medailonky a smažíme 5 minut po obou stranách do zlatova. Slijeme tuk z pánve a přidáme víno, vývar, bobkový list a kůru. Vše vaříme 30 minut dokud maso nezměkne. Přidáme sůl a pepř. Před podáváním odstraníme z masa nítě.
Váhy - Libra 23.9.-22.10. vzduch
Vepřové ražničí s ovocem
4 vepřové řízky, 8 čerstvých švestek, 8 čerstvých meruněk, 4 bobkové listy, plátky pomeranče a citrónu na ozdobu
Na 4 grilivací jehly střídavě napichujeme maso, ovoce a bobkový list. Pečeme na grilu asi 20 minut. Na talíři ozdobíme pomerančem a citrónem.
Komentáře
Přehled komentářů
Tyto stránky a recepty jsou určené na dělenou stravu o vegetariánství nepadlo ani slovo. Navíc váš komentář mi příjde psán buď pod vlivem alkoholu nebo nemáte dokončené základní vzdělání.
tak to nevim nevim
(terulka, 8. 5. 2007 19:43)
ja mam prej jist nejake veprova mno nevim nevim ja sem vegetarianto se jim nejak nepovdlo
tak to nevim nevim
(terulka, 8. 5. 2007 19:43)
ja mam prej jist nejake veprova mno nevim nevim ja sem vegetarianto se jim nejak nepovdlo
tak to nevim nevim
(terulka, 8. 5. 2007 19:43)
ja mam prej jist nejake veprova mno nevim nevim ja sem vegetarianto se jim nejak nepovdlo
Odpověď pro terulku
(Renata, 9. 5. 2007 7:21)