Mrkvový salát s kokosem a lískovými ořechy
300g mrkve, 30g kokosu, 30g lískových ořechů, citronová šťáva, umělé sladidlo, voda
Mrkev na jemno nastrouháme. Kokos a ořechy opražíme na suchém plechu v troubě, necháme vychladnout. Mrkev ochutíme citronovou šťávou, vmícháme upraženou směs, rozředíme vodou a podle chuti osladíme sladidlem. Tento salát si rozdělím na dva díly, mám ho na svačinu a jako přilohu k obědu.
Ovocný salát
1 jablko, 1 kiwi, 1 pomeranč, 1 mandarinka, 10 kuliček hroznového vína, 100-200ml vody, 1/4 balíčku vanilkového cukru,šťáva z jednoho citrónu, cukr nebo umělé sladidlo
Ovoce očistíme. Jablko, kiwi, pomeranč, nakrájíme na drobnější kousky. Dílky mandarinky a hrozno necháme vcelku. Vložíme do mísy, přidáme citrónovou šťávu, vodu, vanilkový cukr a podle chuti dosladíme zvoleným sladidlem. Dáme vychladit a nezbývá, než se pustit do této osvěžující pochoutky. Opravdu důležitý je v tomto salátu vanilkový cukr, protože mu dodává specifickou chuť. Výborný je také s kousky nakrájeného melounu. Navíc, když se pustíme i do efektní výroby melounového košíku, nebo podávací mísy, jak by se dalo dílko z vydlabaného melounu nazvat, máte originální servírování ovocného salátu zajištěno.
Syrovátkové "Rafaelo"
150g sušené syrovátky, 50g Hera, 30g moučkového cukru, 1 žloutek, kapka vanilkové trsti, lískové ořechy, 50g kokosu
Smícháme syrovátku s cukrem, trstí, žloutkem a tukem. Ze vzniklé hmoty si vytvoříme stejně velké kousky, do kterých zabalíme lískový oříšek. Vzniklé kuličky obalíme v kokosu. Pokud nechceme jen vanilkový základ, obarvíme hmotu kakaem, nebo vmícháme do původní směsi nescafé. Musím dodat, že pokud použijeme místo sušeného mléka, které původně do kuliček patří syrovátku, neubráníme se poněkud naslanlé chuti. Mě osobně to nevadí a na vánoce si klidně dopřeji něco více kalorického, kdy při použití syrovátky a menšího množství cukru nějaký ten joul ušetřím.
Syrovátkový jahodový kokteil
100g čerstvých jahod, 2 polévkové lžíce syrovátky, 100ml pitné vody, umělé sladidlo
Do mixeru vložíme očištěné jahody, syrovátku, vodu a podle chuti sladidlo. Vše rozmixujeme a přelejeme do sklenice, kterou jsme ozdobili rozkrojenou jahodou. Tento koktejl si můžeme připravit i z jiných druhů ovoce (banán, meruňky, broskve, ananas, jablko s mrkví atd.). Využijeme ho ke svačiné nebo si s těchto ovocných koktejlů můžeme sestavit odlehčovací den, který nám jednou týdně rozhodně neuškodí.
Jogurtový svačinový dezert
150g nízkotučného jogurtu, 20g žitných vloček, 20g rozinek, 1 lžička medu, 1 lžíce kakaa
Do kelímku s jogurtem si vmícháme výše uvedené ingredience a hotovo. Když mám neodolatelnou chuť na něco sladkého, tak příjde na řadu tento rádoby dezert. Připravuji si ho ráno nebo den dopředu, aby vločky a rozinky nabobtnaly. Místo rozinek můžeme přidat i jíné ovoce, sušené i čerstvé. Můžeme vynechat med a kakao apod. Je to určitě lepší než čokoláda nebo jiný pamlsek.
Okurkový salát s jogurtem
400g zelených, syrových okurek, 125g bílý odtučněný jogurt, pepř, sůl, ocet, umělé sladidlo
Okurky na hrubo nastrouháme. Přidáme pepř, sůl, ocet, sladidlo, promícháme a vmícháme bílý jogurt. Salát mám jako přílohu k obědu i k večeři, třeba jako přílohu k šunce a sýru.
Přírodní kuřecí řízek s koprem a jogurem
150g kuřecích prsíček, 1 lžíce oleje, sůl, čerstvý kopr, 1/2 kelímku bíleho jogurtu
Prsíčka si naklepeme, osolíme a na oleji opečeme po každé straně asi 5-8 minut. Vyjmeme na talíř, posypeme čerstvým, nasekaným koprem a přelejeme jogurtem. Musím se také pochlubit, že tak před čtyřmi roky jsem si dávala tatarskou omáčku snad i na krupici. Ale s dělenou stravou si teď, snad i na krupici dávám jogurt. Jde jen o zvyk, tam kde jsem dříve použila "tatarku", používám nyní jogurt. Rodina křičí "fůůjjj", ale ať si křičí mě to chutná. Právě naopak mi tatarská omáčka chutná divně. Možná, že ten kdo přešel z tučných jídel na lehká, nemastná, tak ví o čem mluvím. Pokud se mi povede, že sním něco mastného, do půl hodiny to mám spočítáno, průjmu neujdu.
Kuřecí špíz se šunkou
150g kuřecích prsíček, 30g drůbeží šunky, grilovací koření, lžíce oleje, špejli nebo jehlu
Prsíčko, ale může být i kuřecí stehenní řízek naklepeme, posypeme lehce grilovacím kořením, poklademe šunkou a stočíme do pevné rolády, kterou nakrájime na asi 1,5cm silné plátky. Vzniknou nám hezky stočené plátky v podobě šnečků, které napichujeme na špejli, tak aby byl vidět řez plátku. Na pánvi nejlépe teflonové si rozpustíme lžici oleje, na které do zlatova špíz opečeme. Rodině špíz místo šunky plním anglickou slaninou, která tam správně patří, ale tohle je můj kompromis. Opět podávám se zeleninou, libovolnou, jak říkám co dům i lednička dá. Ale pozor na kukuřici a hrášek, když dělíme tak víme, že do zvířátek nepatří.
Kuřecí nudličky "Kulíšek"
150g kuřecího masa, 50g pörku, 50ml smetany ke šlehání, špetka chilli, grilovací koření, lžíce sojové omáčky
Kuřecí maso naklepeme, nakrájíme na nudličky a osmažíme na teflonové pánvi. Přidáme chilli a grilovací koření, sojovou omáčku, pörek, smetanu, krátce prohřejeme a můžeme podávat.Moje rodinka dostane jako přílohu rýži a já jako obvykle nic. Recepty které tady uvádím, jsou pro jednu osobu, takže recept připravený ze 150g masa vás dostatečně zasytí.
Nudličky ze sojového masa se žampiony
50g sojového masa, 50g žampionů, 1 lžíce oleje,1 cibule, 1/2 lžičky vegety, 1 lžíce sojové omáčky
Sojové maso si podle klasického návodu povaříme. Já osobně dávám přednost namáčení. Když víte předem, že si z něj budete připravovat pokrm, dejte ho namočit pár hodin dopředu, ušetříte si zbytečné mytí nádobí i energii na přípravu. Abych se vyhnula uvádění moře receptů na přípravu sojového masa, musím předeslat, že je úplně jedno jestli použijete sojové nudličky, plátky, granulát nebo kostky. Při obměnách zeleniny a přísad dosáhnete podobného efektu jako u přípravy masa. Nezapomeňte na to, že sojové maso ač je vyrobeno ze soji, pro vysoký obsah bílkoviny se řadí do zvířátek, totéž platí o tepelně upravených rajčatech. Takže, když jsem si ve svých začátcích dělení zapékala brambory s rajčaty a bazalkou, nebyla to správná kombinace. Vraťme se však k našemu receptu. Nadrobno nakrájenou cibuli osmažíme na lžíci oleje, přidáme žampiony a krátce podusíme. Dále přidáme vymačkané sojové maso, sojovou omáčku a dochutíme vegetou. Jako přílohu můžeme podávat zelný salát s mrkví.
Zelný salát s mrkví
500g bílého zelí, 1 větší mrkev, olej, ocet, sůl, cukr
Zelí si nakrouháme nebo na jemno nasekáme. Mrkev na hrubo nastrouháme, vmícháme do zelí a přidáme zalivku z octa, oleje, soli a cukru. Já, ale jednoduše všechny pochutiny do salátu vmíchám přímo. Vždy mám tohoto nebo podobného salátu v uzavřené döze připraveno do zásoby. Místo mrkve můžete přidat třeba kopr, na jemné proužky nakrájenou papriku a rajčata a takto si podle období zelný salát obměńovat. Takhle mám k masu na oběd nachystanou v ledničce vhodnou přílohu.
Závin z listového těsta s jablky
1 balíček listového těsta, 500g kyselejších jablek, skořice, rozinky, ořechy
Listové těsto rozdělíme na dvě poloviny, rozválíme, poklademe nastrouhanými jablky, posypeme skořicí, rozinkami a ořechy. Pokud jsou jablka hodně kyselá, pokapu včelím medem. Medem si sladím i jiné věci, protože jsem vyloučila ze stravy cukr. Používám ho do čaje, přislazuji si s ním decentně i bílý jogurt. Kávu sladím spolarinem.Ale zpět k závinu. Plech vyleju studenou vodou, oba záviny na něj položím a potřu vodou, dám péci. Jelikož jsem už uvedla, že po kytičkovém dělení nehubnu, tak se snažím, aby kytičkový jídelníček zabíral tak maximálně 1-2dny v týdnu. Většinou, ale jen jeden den a to v neděli. Pak příjde na řadu jablkový závin, jelikož jsem dostatečně kytičkově strádala, můžu ho na oběd, svačinu i večeři. Ze zásad dělené stravy víme, že listové těsto je povoleno, jelikož neobsahuje zvířátkové vejce.
Komentáře
Přehled komentářů
Nevím jestli ještě mi tady někdo odpoví dnes jsem to tady našla a přečetla si to celé je to velmi zajímavé některé věci hlavně ta Rostlinná skupina: v ní je napsáno že sójové maso patří do živočišné skupiny? ŽIVOČIŠNÉ? sójové maso patři přece do rostlinné skupiny nebo je snad něco jinak
Otázka na cukr
(Libuše, 26. 11. 2007 10:56)Dobrý den,moc mě zaujaly Vaše stránky.Zkoušela jsem už děl.stravu dle paní Kořínkové,pár krát jsem ji ale porušila a teď se mi nedaří znovu nastartovat hubnoucí proces.Ve Vašich receptech uvádíte cukr.Zajímá mě,zda používáte rovněž pouze ovocný nebo hroznový,jak píše ve své knize paní Kořínková.Děkuji Vám za odpověď a přeji hodně zdaru.Liba
Proč ne kukuřice a hrášek?
(Renata, 12. 10. 2007 10:02)Milá Majdo, princip dělené stravy spočívá na oddělení škrobů, sacaridů a bílkovin. Takže jelikož kukuřice a hrášek obsahují škroby nelze je kombinovat s bílkovinami a tím narušit trávicí proces. Totéž platí o bramborách.Zelenina na kterou se ptáte u dělené stravy je vyjmenovaná v základech potravin, které nelze kombinovat se zvířátky. Jestli jste se rozhodla držet tuto dietu, mohu vás odkázat na mou stránku o princupu dělené stravy na snížení váhy a myslím, že si určitě vyberete kombinaci potravin, které vám budou vyhovovat a podaří se vám uspěšně zregulavat svou váhu.
kukuřice
(Majda, 12. 10. 2007 7:07)Prosím, proč ne kukuřice a hrášek ke zvířátkům? Začátečnice.Děkuji.
učinné hubnuti
(Jana, 6. 5. 2014 21:54)